7 בנובמבר 2019

פרופסור לדברי שטות.


פרופ' אורי מרינוב (84, רופא ווטרינר בהשכלתו), לשעבר מנכ"ל משרד איכות הסביבה, מוצא חובה לעצמו להופיע במשדר של וואינט ולהפחידנו בדברי שטות חסרי כול ביסוס. "חלקים מת"א יוצפו בשנים הקרובות". על סמך מה הוא הוא מרשה לעצמו לזרוע פחד שווא בציבור עם הצהרה שטותית זו? הוא מסתמך (לפי דבריו)  על "מחקר" (או "נייר") של יונתן באמבר ואחרים שהתפרסם בחודש מאי השנה בירחון Pnas (ירחון האקדמיה למדעים בארה"ב). מרינוב גם מזכיר מאמר נוסף, לא של גוף מדעי אלא של גוף אקטיביסטי Climate central מאמר שחתומים עליו קולפ ושטראוס, שטוען ש 300 מיליון בני אדם, הגרים סמוך לחופים, נתונים לסכנת הצפות מהים, והסיבה לגידול במספר זה נעוצה בטעות בנתוני גובה הקרקע מעל פני הים – ולא בהערכה חדשה של עליית פני הים ששארטוס וקולפ לא עשו.

המאמר של באמבר ממציא כביכול שיטה מדעית חדשה. באמבר אומר שמאחר ואין אנו יכולים לחשב (גם לא באמצעות מודלים מתמטיים-אקלימיים מסובכים) את עליית גובה פני הים העתידית, הוא מציע שיטה חדשה: Structured expert Judgement – SEJ. ראשית יש לברך על הקביעה הנכונה שאין אנו יכולים לחשב את עליית פני הים הצפויה עד שנת 2100 (ובטח לא לטווח רחוק יותר). עכשיו מהי שיטת SEJ שמציע באמבר? זהו ניחוש על ידי מומחה – הערכת מומחה או תחושת בטן של "מומחה" – ללא בסיס של מדידות או חישובים. בקיצור ניחוש. עד כאן ה"שיטה המדעית החדשה" של באמבר שהתפרסמה Pnas...

ומה מנחש באמבר? הניחוש הקודם, המקובל עד כה, היה הניחוש של מומחי IPCC    בדו"ח האחרון מ 2013, שעמד על 26-82 ס"מ עליית פני הים עד 2100. באמבר מכפיל ויותר את הניחוש ומעמידו על בערך 2 מ' עד 2100. וכאן צריך להדגיש אלף אלפי הדגשות: זו לא התחזית (של באמבר)  - זה לא מה שהוא חושב שסביר שיקרה. זהו הערך הקיצוני, זהו ה worst case – המקסימום שאפשר לדמיין. ההסתברות (לפי הניחוש של באמבר "ומומחיו") שזה יקרה היא קטנה מ 10%, הוא רק אומר שחייבים לקחת זאת בחשבון, גם אם ההסתברות (שהוא מנחש מהבטן) היא קטנה. בינתיים, קצב עליית פני הים שנמדד עד כה (בממוצע עולמי) הוא כ 20-30 ס"מ ב 100 שנה.

מרינוב לא מסתכן בנבואה מדויקת בכמה מטרים יעלו פני הים. אבל הוא אומר: "פני המים יעלו בקצב הרבה יותר מהיר, יציפו ערים שלמות, מאות מיליונים של אנשים יוצפו ויחיו מתחת לפני המים או שיחיו בשיטפונות, וזה יקרה ב-20-10 השנים הקרובות". הוא אומר שאם פני הים יעלו במטר פירושו הצפה בעומק היבשה בת"א למרחק 60 מטר מהחוף. האמירה האחרונה הזו היא לחלוטין ובעליל לא נכונה. לאורך חופי ישראל יש מצוק כורכר בגובה כ 10 מ'. כלומר: אפילו עליה של 10 מ' (שיכולה להתרחש אולי בעוד 500 שנה!) לא תציף שום דבר בארץ (אולי חוץ מבריכת גורדון בת"א). אבל מרינוב מאיים עלינו בהצפות נוראיות בעוד 10 או 20 שנה! את זה הוא מצץ לגמרי מהאצבע או מהבטן. אין שום סימוכין לכך. בינתם לא מתרחשת שום עלייה חריגה בפני הים והם עולים בכ 25-30 ס"מ ל 100 שנה, בממוצע עולמי (כמו שעלו במאה וחמישים השנים האחרונות). זו עובדה, לא נבואה, זה מדוד ובדוק, לא ניחוש בשיטת SEJ. בארץ פני הים לא עלו בכלל מאז תחילת המדידות בשנות ה 1920.

מעניין מה דוחף את פרופ' מרינוב, ופרופ'  שטרנברג מאונ' ת"א לפרסם הפחדות היסטריות חסרות בסיס. זו סוגיה לפסיכולוגים. למה וואינט טורח לפרסם שטויות כאלה – זה ברור – זה מוכר עיתונים. כמה שיותר סנסציוני יותר וואינט.

מרינוב לא מסתפק בהפחדות סתם, הוא גם מציע "פתרון" – בלתי מציאותי עוד יותר מההפחדה. הוא אומר שצריכים להפסיק להשתמש בדלק פחמי ולעבור לאנרגיית השמש. הוא מבין שהשמש מפיקה אנרגיה רק כ 20% מהזמן... אבל הוא מציע להפיק מהשמש מימן, שניתן לצבור אותו ולהשתמש בו גם בלילה.... מרינוב לא מעודכן. דיבורים (חסרי שחר) על מימן היו אופנתיים לפני 20 שנה.... היום ירדו מזה (מהדיבורים...). ניתן להפיק, בתיאוריה, ובניסויי מעבדה, מימן מאנרגיית שמש. אבל התהליך הוא כול כך בלתי יעיל, ואיבודי האנרגיה כול כך גדולים שהוא בלתי מעשי בקנה מדה גדול. אין בעולם אף מתקן גדול אחד, אפילו נסיוני, להפקת מימן מהשמש. זה לא עובד מבחינה כמותית. עד כה, המתקנים לייצור מימן (לצרכי התעשייה) – משתמשים בגז טבעי, הם מפרידים ממנו את המימן, ואת הפד"ח שנשאר פולטים לאטמוספרה – כלומר יוצרים פליטות נוספות, לא מפחיתים פליטות. ובכול מקרה, שום שינוי במקורות האנרגיה שבשימוש לא יקרה ב 10-20 השנים הבאות, כך שאם נגזר עלינו לטבוע בהצפות נוראיות, לפי גרסת מרינוב, נטבע. מאוחר מדי להתחיל להפיק מימן.... לא ניתן לשנות את מערכת אספקת האנרגיה, לא ב 10 שנים, לא ב 20 ולא ב 50. 

למזלנו, אפילו יעלו פני הים, יהיה הדבר איטי והדרגתי, ונוכל להתכונן לכך. בינתיים זה עוד לא התחיל, אין שום סימנים לכך. הכול בדמיונו הפורה של מרינוב ובמאמרי הפחדה למכביר בעיתונות הישראלית והזרה.
נקודה מעניינת במאמר של קולפ ושטראוס היא – שהם מצאו שכ 110 מיליון בני אדם כבר חיים היום מתחת לפני הים – בשטחים נמוכים. איך חיים? טוב, תודה. נבנו סכרים וחומות הגנה (למשל סוללות העפר מול הים בהולנד). אז, גם אם פני הים יעלו עוד כמה עשרות ס"מ בני אדם יסתדרו. בחלק מהמקומות יגביהו את סוללות המגן. במקומות אחרים יעתיקו מגוריהם פנימה לשטח יותר גבוה. בני אדם לא גלמים שממתינים בחוסר אונים לטבוע בהצפות. הם מסתגלים ומסתדרים. אין שום סכנה לאנושות מצד עליית פני הים או ההצפות. כלומר – ההתמודדות עם הצפות (אם יהיו) היא קלה ופשוטה יחסית למשימה הבלתי אפשרית והבלתי מעשית של מעבר לאנרגית שמש.

יעקב

לסיקור הפחדות נוספות של מרינוב בבלוג - כאן.



אין תגובות: