18 באוקטובר 2020

חלום אפס הפליטות - המשך.

הסיסמאות מתפשטות מהר וכעת התחברו אליהן מטיפים ישראלים הדורשים שמשלתנו תכריז ותאמץ את היעד של "אפס פליטות נטו" עד 2050. לגבי אפשרות השגת היעד אין להם מושג, אבל זה לא מה שמטריד אותם - אלא הכרזה מיישרת קו עם הכרזות בלתי מציאותיות של שאר המדינות.

מן הסתם יש אנשים שחולקים על דעתי שלא ניתן להשיג אפס פליטות ומציעים דרכים ושיטות להשגת היעד. העיקרי ביניהם הוא ד"ר יעקובסון מסטנפורד שעל הצעותיו כבר כתבתי בזמנו וגם על הפרכתן.

אני אסכם כאן הצעה של הכלכלן (בוגר קמברידג' ותואר שני מהרווארד) קריס גוודל Cris Goodell, שהתפרסמה בגרדיאן. הוא כתב שלושה ספרים ואינספור מאמרים על אנרגיה מתחדשת ומוגדר כ"מומחה לאנרגיה מתחדשת". מומחה למילים ריקות, כי בעניינים טכניים וכמותיים הבנתו היא אפסית. בנוסף הוא טוען שפתרון "בעיית האקלים" - כלומר "אפס פליטות" זה לא קשה ולא יקר, ובכלל - זה יביא ליצירת מקומות עבודה ולפיתוח הכלכלה.

ההצעה העיקרית שלו (עבור בריטניה) היא להגדיל את מתקני השמש והרוח הקיימים פי 20, כך שיהיה שפע בלתי מוגבל של חשמל "נקי". להשתמש בחשמל הזה להפקת מימן ממים בשיטת האלקטרוליזה, ומהמימן יחד עם פד"ח מהאטמוספירה להפיק דלק סינטטי, זהה לדלק הפוסילי שלנו (דלק גזי או נוזלי). הדלק הסינטטי ישמש להפעלת תחנות כוח כאשר הרוח לא נושבת והשמש לא זורחת, וגם לכל שאר הצרכים - תעשייה, תחבורה, מכוניות, אוניות  ומטוסים.

יש לי רושם שהכלכלן גוודל אין לו תפיסה כמותית, והוא זורק מספרים בלי להבין משמעותם המעשית. האם הוא יודע שיש בבריטניה כבר היום 50 מיליון לוחות שמש - כפול 20 זה מיליארד! הוא רוצה לפזר מיליארד מיטות מברזל וזכוכית בשטח וגם עשה חשבון שיש שטח מספיק. כלומר הוא מציע לרצף את בריטניה במיטות ברזל. יש בבריטניה 11,000 טורבינות רוח (8200 ביבשה ו 2800 בים הרדוד סמוך לחופים). הוא רוצה פי 20 כלומר 220,000 טורבינות כל אחת על תורן של 200 מ' גובה (ועוד 40-50 מ' בתוך הים) - כמו בניין של 50-60 קומות. הוא רוצה 220,000 מפלצות כאלה. האם הוא מתאר לעצמו כמה טונות פלדה בטון, נחושת ופיברגלס צריך? כמה מכרות פלדה ונחושת חדשים צריך לפתוח, כמה אנרגיה (פוסילית) דרושה כדי להתיך כמות כזו של עופרת פלדה ונחושת? האם הוא בכלל יודע מה זה פלדה? איך מייצרים פלדה ומה כושר הייצור של בריטניה?

את 50 מיליון הלוחות ו 11 אלף הטורבינות התקינו במשך כ 15 שנה (מאז 2005) - באותו קצב יידרשו 300 שנה כדי להגיע ליעד. אולי אם יגבירו את הקצב פי שניים אפשר להתקין את המתקנים ב 150 שנה…

בתמונה:  Lillgrund offshore windfarm. Credit: Vattenfall 

וזה לא הכול - כי טורבינת רוח ולוח שמש מתבלים אחרי כ 20-25 שנה. כלומר - יצטרכו לייצר כל שנה עוד כ 10,000 טורבינות ו 40 מיליון לוחות - כדי להחליף את אלה שהתבלו - וזה - עד סוף הדורות, כול שנה.... זו הצעה לגמרי פאנטסטית, מנותקת מהאפשרויות המעשיות. גוודל הכלכלן לא תופס ולא מבין תהליכים חומריים. הוא רק מגלגל במוח שלו מספרים מופשטים. (כמו כל המטיפים הירוקים).

נמשיך הלאה: טורבינות הרוח היבשתיות מפיקות חשמל כ 30% מהזמן, הימיות כ 38% מהזמן. כלומר - תחנות הכוח התרמיות הקונבנציונליות (לפי תכנית גוודל יפעלו על דלק סינטטי) יצטרכו לפעול כ 60% מהזמן (אולי רק 40-50%) כדי לספק חשמל כאשר אין רוח. כלומר - חייבים להחזיק את כול מערך תחנות הכוח הנוכחי במצב תקינות ופעולה לתמיד, כולל חידוש והחלפה של תחנות ישנות. כלומר - מיליארד הלוחות ומאתיים אלף הטורבינות יהיה בנוסף למערך הפקת חשמל הנוכחי - מעליו - ולא במקומו.

מסמר התכנית הוא כמובן הרעיון להפיק מימן (ודלק סינטטי) בעזרת החשמל ה"נקי" - שיחליף את הדלק הפוסילי (המאובן, הפחמי). מבחינה טכנית - זה אפשרי - אפשר להפיק מימן בשיטת האלקטרוליזה, ממים וחשמל. אבל עובדה - לא קיימים מפעלים בקנה מדה תעשייתי שעושים זאת, זה רק רעיון. מרעיון, או מהיתכנות טכנולוגית - ועד תרגום לשפת המעשה והתעשייה - יש מרחק גדול. הבעיה העיקרית היא כנראה איבוד האנרגיה. התהליך הוא בלתי יעיל וחלק גדול (אולי 60%) מהאנרגיה המושקעת הולכת לאיבוד. לאחרונה הודיעו חברות מדנמרק ונורבגיה שהן הולכות להקים, כול אחת, מפעלים אב-טיפוס להפקת מימן או דלק סינטטי בשיטת האלקטרוליזה. המפעלים לא קיימים עדיין, הם בשלבי תכנון. בגרמניה כבר הקימו מפעלים אב-טיפוס להפקת גז סינטטי. הם נכשלו, לא עברו לשלב ההקמה התעשייתי, המוני. משלב הרעיון לשלב התעשייתי מרחק רב. בקיצור: כול התכנית של גוודל מבוססת על משהו שלא קיים (עדיין?).

כעת ניגש לחשב כמויות - כמה טונות או מיליארדי טונות של דלק סינטטי דרושים… היום משתמש העולם ב כ 15 מיליון טון נפט ליום, שהם כ 5 מיליארד טון לשנה ועוד כמות אדירה של פחם וגז. בריטניה משתמשת ב 100 אלף טון נפט ליום או 36 מיליון טון לשנה - ועוד פחם וגז… עכשיו צא וחשוב כמה מפעלים להפקת מימן ודלק סינטטי צריך כדי לספק כמות כזו… כמה זמן וכמה חומרים וכמה אנרגיה לוקח לבנות ולתחזק ולחדש את כול המפעלים האלה. מה תוצאות הלוואי הלא צפויות? המוח מתפוצץ. ותזכרו - עוד לא קיים מפעל אחד כזה - כי לא הוכח שהדבר אפשרי מבחינה מעשית.

אנשים כמו ד"ר יעקובסון או קריס גוודל הם אקדמאים שחיים בעולם מופשט של מספרים. אין להם שום הבנה ושום תפיסה של התהליכים החומריים, המעשיים. הפוליטיקאים בעולם, שהבנתם עוד הרבה פחות טובה נשמעים לעצות אוטופיות אלה. צרפת הכריזה על תוכנית לפיתוח הפקת מימן, גרמניה הכריזה על תוכנית דומה. האם יקומו מפעלים כאלה? בין הכרזת כוונות ממשלתיות (כמו היעד של אפס פליטות עד 2050) ובין המציאות הפער גדול. כאמור - בשלב הזה הכול הכרזות - vaporware - לא קיים כלום בשטח. וגם אם הממשלות יקציבו מיליארדים של אירו למטרות אלה - לא ברור שיקום משהו מועיל.

לתוכנית של גוודל עוד כמה סעיפים פחות עקרוניים ויותר משעשעים. הוא בעד הלאמה של ניהול רשת החשמל… (כמו סוציאליסט טוב הוא בעד הלאמה של כל דבר). אבל רשתות החשמל כבר מולאמות בכל הארצות, מאז ומתמיד.

גוודל בעד "התייעלות אנרגטית" - שפירושו בידוד תרמי יותר טוב למבנים… איך "התייעלות אנרגטית" מתיישבת עם הקמה של מיליונים של מתקנים תעשייתיים זוללים אנרגיה (לוחות שמש, טורבינות רוח, מפעלי מימן) לא ברור. הוא לא שם לב לנקודה מהותית זו: תכניתו מחייבת שימוש הרבה יותר גדול באנרגיה - ההפך  מ"התייעלות".  ההפך מצמצום צריכת היתר. ההפך בהרבה מבחינה כמותית.

סעיף אחר: ביטול המכונית הפרטית ומעבר לקורקינטים חשמליים… (כול ה"ירוקים" והאקדמאים הרוחניים שונאים שנאת מוות את המכונית הפרטית). סעיף נוסף: החקלאות מייצרת כ 14% מהפליטות, הרוב כתוצאה מייצור בשר. לדעת גוודל חייבים לחדול מלאכול בשר וכול  בני האדם צריכים להיות צמחוניים. הבנתם את זה? חלום אפס הפליטות יתגשם כאשר כול האנשים יהיו צמחוניים… אז גם יבוא המשיח.

לבסוף הוא בעד מס פחמן. מס פחמן לא מייצר אנרגיה נקיה, אבל כול הכלכלנים, בייחוד הסוציאליסטים, אוהבים כמה שיותר מיסים. לטענה נוספת של גוודל - שזה לא קשה, ולא יקר ויוצר מקומות עבודה  אין טעם להתייחס.

זה סוג התוכניות והמחשבות עליהן מבוססים חוקי "אפס פליטות נטו" וכול ההטפות הירוקות. גישה אוטופית ובלתי מעשית להחריד.  לא קיימות תוכניות אחרות, יותר מעשיות. זה לא שהוועדה המייעצת של ממשלת בריטניה CCC יש לה רעיונות אחרים. כולם חיים ב לה...לה… לנד, בעולם המילים.

יעקב

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

3 תגובות:

ביולוג ירושלמי אמר/ה...

אני בעד שאנשים פשוט יביאו פחות ילדים, עד לא יביאו ילדים בכלל.
נקודה.
אין פיתרון אחר וזה גם מאוד פשוט...
כמו שהונדסנו מתחילת חיינו לכך שמשפחה היא ערך עליון, ערך מקודש, שחתונה היא מרגשת ונדרשת, שהבאת ילדים לעולם זה צורך מחוייב אבולוציונית (המין האנושי אגב, עפ"י הגדרות ביולוגיות מסויימות כבר אינו חלק מהאבולוציה הדארווינסטית הקלאסית עפ"י הגדרתה, אלא נכלל בסוגי אבולוציות אחרות), שהקדמת משפחה היא חובה (אחרי צבא-טיול חו"ל-תואר-מגורים משותפים עם כלב) וכל השיט שמסביב... אפשר להנדס חברתית וסוציאלית אנשים להיות אל-הוריים.

להעלות על נס רווקים ורווקות, יפים ויפות. סלפי במעלית.
כאלו שמתחתנים מאוחר, ומביאים פחות ילדים, והרבה יותר מאוחר.
ואפשר גם לפזר לכולם מכשירים פולטי קרינה לא מייננת לא מסרטנת חלילה שלא עושה כלום אבל שכן תפגע להם בפוריות.
ואז למכור הפריות לכולם על חשבון הממשלה כמה שרוצים.
ואולי גם למכר אותם למסכים מסוגי סוגים שונים שמשבשים פעילות מוחית שגם תפגע להם בפוריות.
ואולי גם לגרום להם להיות קצרי סבלנות, קצרי שיחה, קצרי קריאה וקופצים מדבר לדבר ככה שלא תהיה להם סבלנות לשום טקסט ארוך, או שיחה ארוכה או לאדם אחר מלבד עצמם.
אהה רגע...

כשמספר בני האדם יפחת, העולם יזדקק לפחות אנרגיה.
תודו לי אחר כך בשם הוועדה בנילאומית אינטרגלקטית תלת קוסמוסית לפתרונות מהירים ונכונים אך לא ישימים.

גילעד דרורי אמר/ה...

מפתיע אותי מאוד שאני מסכים לגבי אכלוס יתר, ביולוג, אבל לאחרונה קראתי ספר ('והארץ מלאה') ששכנע אותי. לפחות, בארץ, ומסיבות דוחק. מבחינת אנרגיה וסביבה אין מה לדאוג כרגע.

כן אגיד שבעוד עודף-אוכלוסין זו בעיה, הפתרונות שאתה מציע הם פשוט מחרידים. יש דרכים אחרות, כמו השכלת נשים, או הנגשת אמצעי מניעה, או קריאה של מנהיגי ציבור, או חינוך לתכנון משפחה שהם גם אתיים וגם מועילים. אפילו כשלוחצים על הבלמים, אפשר לעשות זאת באלגנטיות.

ביולוג ירושלמי אמר/ה...

גלעד, התגובה שלי והפתרונות שהוצגו בה נכתבו בבדיחות הדעת.
הם מסובכים מדי.
אני בעד לסרס את כולם.